Hvilke blomster giver man til en begravelse?

Blomster til Begravelse: Din Guide til Et Smukt Farvel

Når vi står over for tabet af en man holder af, kan det være en udfordrende tid præget af mange følelser og mange beslutninger, der skal tages. En af de traditionelle måder at udtrykke sorg og ære de afdøde på er gennem blomster. Men hvilke blomster er mest passende at give ved en begravelse, og hvordan gør man det på den mest hensigtsmæssige måde? Læs med her, hvor Flora Nordica giver svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål vedrørende blomster til begravelser.

 

begravelse - din guide til et smukt farvel - de hyppigste blomster spørgsmål

Kan man selv tage bårebuket med til begravelse?

Ja, det kan du! En bårebuket lægges foran eller ved siden af kisten til ceremonien, hvorefter blomsterne lægges på gravstedet. Bårebuketten er en fin måde at vise sin respekt og sympati til de efterladte til begravelsen.

Hvilke blomster giver man ved dødsfald?

Din relation til afdøde og rolle til begravelsen kan spore dig lidt ind på, hvilke typer blomster og arrangementer du bør kigge på. Vi har samlet de kategorier som er aktuelle for dig som arrangerer af blomster i kirken, er nær pårørende og deltager i begravelsen eller bekendt, som blot vil sende sin medfølelse og kondolencer til de pårørende. 

Arrangør af pynt og dekorationer

Hvis du har rollen at sørge for pynt i kirken og evt. til kisten er der følgende kategorier du bør kigge på:

 • Kistepynt eller kistedekorationer som placeres oven på kisten over afdødes hjerte. Dekorationerne fås i flere forskellige størrelser som dækker alt fra 1/4 til hele kistens overflade. 
 • Båredekorationer har til formål at blive lagt på gulvet omkring kisten og bliver lagt på kransepladsen eller gravstedet når ceremonien er slut. 
 • Bænkerækker er kirkepynt i form af enkle buketter som sættes i enden af bænkene langs kirkegulvet. Ring til os hvis du ønsker et tilbud. 

Deltager til begravelsen

Som pårørende og deltager ved ceremonien er blomsterarrangementet en fin måde at tage afsked på. Her vælger mange at tilføje et bånd med tekst til afdøde. Båndet fås til følgende buketter:

 • Blomsterkranse som er cirkulære arrangementer, der fås i flere forskellige størrelser med forskellige farvetemaer. 
 • Blomsterhjerter som er smuk dekoration med et kærligt budskab der fås som både åbne hjerter (som hjerteformet krans) eller hele hjerter.
 • Bårebuketter som fungerer som båredekorationer men er mindre i størrelsen og derfor også billigere. Disse lægges også foran kisten til ceremonien og efterfølgende ved gravstedet.

Som deltager til begravelsen kan du også vælge at købe farvelroser, også kendt som nedkastningsroser i enten hvid eller rød i et antal efter dit ønske. 

Ven eller bekendt til pårørende 

Er du ven eller bekendt til pårørende til den afdøde og gerne vil vise din medfølelse og sympati kan du vælge at sende blomsterdekorationer til kirken selvom du ikke deltager. Vi leverer selv til en lang række kirker i Nordsjælland. 

Send en kondolence til de nærmest pårørende

Du kan også vælge at vise din sympati og medfølelse med en kondolencebuket som fås i mange forskellige størrelse i ethvert prisleje. Kondolencebuketten er ofte hvid eller lys i farven og er en smuk måde at vise omsorg for en du kender, som har mistet. 

Hvem giver en bårebuket?

Enhver, der ønsker at udtrykke deres sorg eller ære den afdøde, kan give en bårebuket. Det kan være nære familiemedlemmer, venner, kolleger eller andre bekendte.

Hvad må man ikke have på til begravelse?

Selvom det primært er en kulturel beslutning, betragtes lyse og iøjnefaldende farver ofte som uhensigtsmæssige til begravelser i mange kulturer. Det sikreste valg er ofte neutrale eller mørke nuancer, medmindre den afdøde eller deres familie specifikt anmoder om noget andet.

Hvem lægger rose på kisten?

Det er ofte de nærmeste pårørende som børn, ægtefælle eller søskende, der lægger en rose på kisten. Men hvis det er en åben ceremoni, kan andre gæster også vælge at lægge en rose som en sidste hilsen.

Hvad kan man sige i stedet for "kondolere"?

Mange mennesker vælger at sige "mine tanker er med dig" eller "jeg er her for dig". Det vigtigste er at udtrykke din sympati og støtte på en måde, der føles rigtig for dig.

Kan man selv medbringe blomster til begravelse?

Du kan vælge selv at medbringe blomster til begravelsen, såsom en bårebuket, blomsterkrans eller lign. Mange vælger at sende blomsterne direkte til kirken, hvad  enten man selv deltager, eller ikke er tilstede under begravelsen eller bisættelsen.

Hvor meget giver man til bårebuket?

Der er ingen fast regel for dette. Man kan sige, at jo tættere man er på afdøde, jo større bårebuket, eller en blomsterkrans giver man. Men det bedste råd er at give, hvad du føler er passende og inden for dit budget. Uanset om det er en stor buket eller en enkel blomst, vil gestusen blive værdsat. 

Hvad giver man til pårørende ved dødsfald?

Det er passende at sende en smuk kondolence buket. En kondolence buket er traditionelt i smukke hvide og lyse farver. 

Hvad siger man til pårørende til en begravelse?

Traditionelt "kondolerer" man til en pårørende. Derudover kan det også være en simpel "jeg er ked af dit tab" eller "jeg tænker på dig i denne svære tid" kan være dybt meningsfuldt. 

tekst til begravelsesbånd - en guide

Hvad skriver man i den sidste hilsen?

Det kommer an på om det er i kortet eller på et begravelsesbånd.
Vælger man begravelsesbånd på blomsterne, vil man også typisk vælge et kort. Båndet er en offentlig hilsen, som kan ses i kirken. Men kortet får de pårørende med hjem, og hver kan de se hvem har sendt blomsterhilsen til begravelsen eller bisættelsen.
I kortet skriver man typisk hvem er afsender, og evt. et par enkelte ord. 

Hvad skriver man på bånd til begravelse?

Teksten på båndet til bårebuketten eller dekorationen er en offentlig sidste hilsen som er tiltænkt den afdøde og afdødes pårørende. Det kan være svært at sætte ord på sine følelser til afdøde, og vælge den tekst der skal stå på båndet. Derfor kan du finde lidt inspirationer til teksten på båndet herunder:

 • En sidste hilsen
 • Et sidste farvel
 • Tak for alt
 • Sov sødt
 • I hjertet gemt, aldrig glemt 
 • Hvil i fred
 • God rejse
 • Tak for alle de gode stunder
 • Elsket & savnet

... eller det, som er det rigtige for jer.

Når du skal vælge tekst på bårebuket, blomster hjerte, blomster krans, båredekoration, skal du vide, at der typisk er to bånd. På hvert bånd kan du skrive to linjer (med ca. 6 ord pr. linje, alt efter ordet/navnets længde). 

På det ene bånd skrives en hilsen. På det andet bånd skrives hvem det er fra. 

 


At sige farvel er aldrig let, men ved at ære dem med blomster kan vi udtrykke vores sorg, respekt og kærlighed. Hos Flora Nordica er vi her for at hjælpe dig med at gøre denne gestus så meningsfuld som muligt.

Tilbage til blog