Sådan får du blomster til at holde længere

5 nemme og effektive råd til at øge bukettens levetid.

En smuk buket blomster har længe været en god måde at vise sin kærlighed, taknemmelighed eller respekt. Blomster bliver givet i mange af livets store øjeblikke, fordi de spreder glæde og efterlader et smukt aftryk selv efter blomsterne er blevet kasseret. Ikke desto mindre er vi mange, der gerne vil have den smukke buket til at holde så længe som muligt. Derfor har vi samlet en række tricks og husråd, der kan få blomster til at holde sig smukke længere og øge bukettens levetid. 

 Sådan holder blomsterne længere

Her får du en oversigt over tips og tricks til, hvordan du øger din bukets levetid. Rådene er også gældende, hvis du vil vide, hvordan du får roser til at holde længere. 

  1. Klip stilkene med skråsnit og fjern evt. blade under vandlinjen.
  2. Sæt køligt om natten.
  3. Brug det blomstermad, som følger med din buket.
  4. Fyld frisk vand i vasen hver dag.
  5. Undgå direkte sollys, varme og træk.

Klip stilkene og fjern evt. blade under vandlinjen

Én af de mest almindelige fejltagelser folk gør, er ikke at klippe stilkene inden de putter buketten i vand. Når man klipper stilkene giver har det friske vand lettere ved at trænge ind i dem. Klipningen bør laves med et skråsnit således at, hvis bukettens stilkene når bunden af vasen, så kan vand stadig trænge ind. 

Efter et par dage kan du med fordel klippe stilkene endnu en gang. 

Husk også at fjerne blade som stikker ud under vandlinjen. Ud over at få buketten til at se flottere ud, har dette også den funktion at undgå råd og bakteriespredning gennem vandet.

Er der roser i din buket er det også en god idé at fjerne rosens beskyttelsesblade, som er de 2-3 yderste kronblade. Dette tillader rosen at åbne sig helt op. 

Sæt blomsterne et køligt sted om natten

Blomster trives bedst under køligere forhold. Derfor er det en god idé at stille blomsterne et køligt sted natten over. Dette vil forhindre at blomsterne dehydrerer og forlænger blomsternes levetid. Nogle har faktisk gode erfaringer med at stille blomsterbuketten i køleskabet natten over. Mere om dette senere i dette indlæg. 

Brug det blomstermad der medfølger

Ofte følger der en lille pose med blomstermad med til din blomsterbuket. Den har til formål at få blomsterne til at holde længst muligt. Det er vigtigt at du sikrer dig at blomstermaden er ordenligt opløst i vandet i vasen. 

Fyld frisk vand i vasen hver dag

Frisk, rent vand holder dine blomster i live længere tid. Hvis du gør dette hver dag er du på den sikre side. Læg buketten til side og skyl vasen i varmt vand for at rense den og fyld den igen med frisk vand. Vi anbefaler at du fylder vasen med vand til bindingspunktet på buketten. 

Hvis blomsterne har døde blade er det også en god idé at fjerne disse i samme ombæring. 

Undgå direkte sollys, varme og træk

Blomster holder længere, hvis de ikke udsættes for direkte sollys og varme som begge vil udtørre buketten. Træk fra åbne vinduer eller ventilatorer har samme dehydrerende effekt, der forkorter bukettens levetid. 

Et bonustip er at undgå at placere blomsterne tæt på frugt, da frugt frigiver gasser som de modnes, der har en negativ effekt på blomster. 

Andre husråd

Internettet bugner af gode og mindre gode husråd til at få en buket blomster til at holde længere. Disse inkluderer alt fra hårspray og æblecidereddike til klorin og mønter i vandet. Vi har sorteret de værste fra så du kan prøve nogle af de metoder, som nogle har haft succes med. 

Stil blomsterne i køleskabet

Stil din blomsterbuket i køleskabet når du går i seng og tag dem ud igen når du vågner. Blomster trives i et køligere miljø og samtidig siges det at køleskabets lave temperatur sænker blomsternes aldring. I en test var dette kåret den bedste metode og fik buketten til at se frisk ud selv efter 10 dage.

Sodavand i blomstervandet

Bland blomstervandet op med 6 cl. klar sodavand. Ja, det lyder måske en anelse underligt men der skulle være mening med det. Sukkeret i sodavanden siges at have en positiv effekt på blomsterne og sommetider endda få blomsterne til at dufte kraftigere. Det er altså nødvendigt at man bruger sukkerholdig sodavand og ikke lightprodukter. I ovenstående test havde dette næsten samme positive effekt som at stille blomsterne i køleskabet over natten. 

Vodka i blomstervandet

Tilføj nogle enkelte dråber vodka (eller anden klar spiritus) i blomstervandet. Om muligt en endnu mere obskur metode end de ovenstående, men her skulle effekten ligge i den kemiske påvirkning som vodka har på blomsterne. Spiritussen skulle eftersigende hæmme produktionen af ethylen, som er en modningsgas, og dermed hastigheden, hvormed blomsterne visner. Husrådet kom på en tredjeplads over mest effektfulde metoder til at få blomster til at holde længere.